Бариста експерт

Кафе бленд или кафе от единичен произход

logo BARISTA chashka WHITE.pdf 800 x 800 px 20

На най-елементарно ниво смесеното кафе съчетава зърна от различни страни или региони по света, за да се постигне уникално изразяване на вкуса, киселинността и плътността, докато кафето с един произход идва от една конкретна ферма или кооператив. Някои смеси се раждат в резултат на експериментиране, а други са изпълнение на желания профил. Когато са направени правилно, те създават хармония, която кафетата от един корен често не могат да имитират.

1. ЗАЩО СЪЗДАДОХМЕ БЛЕНД В BARISTA EXPERT

Не е рядкост някой гост да ни срещне на събитие, да разгледа менюто и след това да попита бариста дали може да изпие „само едно кафе“ В тези моменти търсим в нашите кафе смеси комфорт, облекчение и удоволствие. Искаме да предложим на нашите гости най-вкусната версия на техния платоничен идеал за кафе. Ако имаме късмет, успяваме да започнем разговор и да разберем повече за това какво харесва всеки гост и как да му помогнем да го намери.

9716 Lincoln York Flavour Wheel ART 1600 900 s c1

2. КОЕ Е ПО-ДОБРО? СМЕСКИ ИЛИ ЕДИНИЧЕН ПРОИЗХОД?

coffee blends

В съвременния свят на специализираното кафе има хора, които вярват, че от нас, професионалистите, зависи да разкрием присъщите му качества. За някои това означава, че всяко кафе винаги трябва да се пече по-нежно, за да се запази възможно най-много от качеството на плодовете му, и че трябва да се сервира само като кафе с един произход, независимо колко диво или небалансирано може да бъде на вкус. Ако кафето беше развлечение, привържениците на кафето с единствен произход смятат, че то трябва да бъде театър – спектакъл, който се изживява веднъж в живота, в определено време и на определено място. Това преживяване може да бъде дълбоко, разбира се.

Блендовете обаче приличат повече на филми. Те са създадени с по-малко ограничения и могат да бъдат смесвани отново и отново, за да им се наслаждавате толкова често, колкото искате.

Въпросът дали да се пият купажи, или едносортови вина, е изцяло въпрос на личен вкус.

Както веднъж каза нашият основател Николай Димитров: „Някои клиенти търсят новости, вълнение и изненада, докато други копнеят за рутина, напълно съобразена с техните предпочитания. За щастие можем да задоволим и двата вкуса – гостите ни не трябва да избират.

Всъщност ние обичаме нашия кафе-бленд толкова, колкото и кафето с единичен произход, и вярваме, че всяко от тях има своето време и място. Например единичният произход е вълнуващ заради своята прозрачност, която ни дава сетивна връзка с конкретни региони и хора. От друга страна, нашите смеси почти винаги се приготвят от органично кафе и ни осигуряват постоянна и вкусна чаша всеки ден.

Ако сте като нас и имате афинитет и към двете, ето едно предложение, което може да ви достави удоволствие: Насладете се на уюта на нашия бленд Barista Specialty Coffee – Blend Barista Expert сутрин (може би с малко топло мляко), а следобед опитайте жизнерадостна напитка от един произход Barista Specialty Coffee – Colombia Pink Bourbon. За да ви дадем възможност да опитате няколко спешълти кафета от един произход сме селектирали и подбрани 11 различни вида в нашето портфьолио.

„Идеята кое е по-желано – бленд или единствен произход – се е променяла през цялата история на кафето. В момента това е характерно за единичните продукти, но понякога хората просто искат нещо просто, последователно и вкусно. Ето какво може да направи един добър бленд. „

– Николай Димитров

3. КАК СЪЗДАВАМЕ КАФЕ БЛЕНД В BARISTA EXPERT

Blend Barista

Противно на общоприетото схващане, няма един-единствен вкус на кафе. Всяко кафе се състои от семената на тропически плод, изпечени, за да разкрият вкусовите му качества – независимо дали става дума за плодови етиопски кафета, тръпчиви кенийски кафета, шоколадови бразилски кафета или плътни централноамерикански кафета и др.

Едно от предимствата на създаването на бленд от кафе е, че можем да получим кафе, което е наистина уникално за нас. Тя осигурява известна предсказуемост на менюто ни и познатост за нашите гости. Нашия основен спешълти бленд е Barista Expert.

Нашия бленд се вписва във вкусовия профил, който наричаме „Смел и успокояващ“ . Изпичаме зелените кафеени зърна, малко по-тъмно от кафетата с единичен произход, за да се подчертаят шоколадовите нотки и сладостта на сушени плодове. Той се основава на измити кафета от Южна и Централна Америка, с цел да се създаде страхотно балансирано кафе, с ниска киселинност, средно тяло и послевкус на шоколад и фурми.

Създаването на постоянен бленд от кафе през цялата година е много по-трудно, отколкото изглежда. Това е като пъзел, чиито елементи се променят, но цялостният ефект е един и същ. Компонентите ни обикновено са органични и работим с висококачествени износители от целия свят, които ни помагат да си набавяме кафето въз основа на определени характеристики. Тъй като кафето узрява по различно време на годината, компонентите могат да се променят в зависимост от сезона, за да се осигури оптимална свежест. Екипът ни за контрол на качеството тества всяка партида от пекарната, за да гарантира, че вкусът на сместа е такъв, какъвто трябва да бъде, и остава постоянен въпреки смяната на частите.

4. ИСТОРИЯ НА КАФЕ БЛЕНДОВЕТЕ

ytem78rttc8pju7tg94e 1

Кафето започва да се отглежда с търговска цел и по подразбиране е „с единствен произход“. През XVI в. в кафенетата в целия Близък изток се сервира кафе от Йемен. С разпространението на отглеждането на кафе става икономически изгодно да се правят по-предвидими, големи и различни смеси.

Според общоприетата мъдрост първият от тях е Мока-Джава, при който към тежките шоколадови кафета, доставяни от Ява от холандските колонизатори, е добавено светло кафе от Йемен (доставяно от пристанището Ал-Маха на Червено море, или Мока).

Първите европейски кафенета разчитат на блендовете, за да спечелят почитатели. Въпреки че критиците се страхуват от „напитката на демокрацията“, а монарсите заповядват на поданиците си да избягват кафето, неговото очарование е неудържимо.

Когато компаниите за производство на кафе стават по-големи, на мода излизат предварително смлените кафета, а резултатът е цялостно понижаване на качеството. През ХХ век потребителите на кафе се примиряват с кутиите с предварително смляно кафе, които миришат чудесно при първото отваряне (често благодарение на ароматизатора „кафе“, който се напръсква със спрей), но в най-добрия случай са посредствени. Изключение прави италианското еспресо.

Въпреки че е изобретено през 80-те години на XIX век, еспресото става незаменимо след Втората световна война, когато липсва качествено зелено кафе. Пекарите добавят по-нискокачествени кафеени зърна робуста от Африка към малко по-добри кафета от Бразилия. Екстракцията под високо налягане дава концентрирано кафе, което създава усещане за киселинност и същевременно прикрива всички „неадекватни“ вкусове на по-лошата смес. Въпреки че еспресото, приготвено от висококачествена смес, е още по-добро, методът на приготвяне е доказал способността си да превръща лошото кафе в нещо с доста добър вкус.

Поздрави,

Екипът на Бариста Експерт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *