Ако сте любители на кафето, знаете, че има най-различни видове кафе от цял свят. И макар че всички те имат донякъде сходен вкус, всеки от тях има свой собствен уникален аромат. Но опитвали ли сте някога бразилско кафе? Това е един от най-популярните видове кафе в света и е известен с уникалния си вкус и аромат.
1. Уникални вкусове
Бразилското специално кафе се различава от другите кафета по света заради уникалния си вкусов профил. То е известно с флоралните си нотки и ярката си киселинност, което означава, че има ярък, освежаващ вкус. Бразилското кафе на зърна често се пече на светло-среден профил, за да се подчертае тази яркост на вкуса.
Ако търсите кафе с уникални вкусове, бразилското специално кафе е идеалният избор за вас.
Неотдавна добавихме бразилско кафе към нашата селекция от специални кафета и се превърна в любимо на нашите клиенти.
Създадено и отглеждано от фамилия Orioli. Специалното ни кафе расте в сърцето на Бразилия, щата Goias, част от най-красивия регион „Chapada dos Veadeiros“. Този регион има всички най-добри условия за производство на висококачествени кафета: климат, надморска височина(1050-1100 m), състояние на почвата, валежи, температура и т.н. Тази партида е сорт Червен Катуай, процесирано е по метода golden honey. Аромат на шоколад, бадем, ядки, вкус тъмен шоколад и ядки. Мека киселинност и плътно и обло тяло. Сладък и приятен после вкус.
2. Основни сортове кафе в Бразилия
Някои от най-популярните сортове бразилско специално кафе са Акайа, Жълт Бурбон, Жълт Катуай и Червен Катуай.
3. Червен Катуай
Червеният катуай произхожда от кръстоска между сортовете жълта катура и Mundo Novo. Дърветата, даващи червени плодове, са селектирани, а потомците на тези растения са жизнени и високопродуктивни, което води до наименованието „Red Catuai“. Сортът е пуснат в продажба през 1972 г. Терминът Catuai на езика тупи-гуарани означава „много добър“
Характеризира се с интензивен аромат, плътно тяло, умерена до ниска киселинност и цветен вкус. Вкусовете са балансирани, деликатни, могат да се определят като кадифе.
Поздрави,
Екипът на Бариста Експерт