Бариста експерт

Какво представлява кафето: Производствен процес

Coffee processing ripeness

Здравейте, любители на специалното кафе! Днес ще ви заведем на пътешествие зад кулисите на една от най-обичаните напитки по целия свят – кафето. Ще разкрием тайните на производствения му процес, от кафе-черешките до чашата ви с ароматна напитка.

1. От кафееното дърво до плода

image 23

Първата стъпка в производството на кафе е отглеждането на кафе-черешките. Те растат на кафеените дървета в тропическите области по целия свят. Процесът на отглеждане е изключително важен за качеството на крайния продукт.

Кафеното дърво започва да дава плод най-малко 2 – 3 години след засяване.

Дървото произвежда подобни на жасмин цветове, които се превръщат в плодове (зелени черешки), които почервеняват при узряване – това отнема между 8-11 месеца. Кафените черешки се берат на ръка от дървото при прибирането на реколтата.

Вътре в черешката има две кафени зърна!*

2. Най-важното за кафените зърна

image 21

Запознаваме ви, с две от най-популярните сорта кафе – Арабика и Робуста. Въпреки че и двете са вълнуващи и ароматни, те имат съществени различия, които определят вкуса и характеристиките на крайния продукт.

Арабика (Coffea Arabica) е по-фината и деликатна от двата видове кафе. Тя расте на по-високи надморски височини и се нуждае от по-специфични условия за отглеждане. Арабика е известна със сложния си вкусов профил и разнообразието от аромати. От плодови и цветни нотки до шоколад и подправки, това кафе предлага богатство от вкусови нюанси. Често има по-висока степен на киселинност, която придава свежест и живост на напитката. Това я прави предпочитан избор за хора, които харесват по-светла и плодово-цветни нюанси. Арабика съдържа по-малко кофеин в сравнение с Робуста, което я прави по-благоприятна за хора, които се чувстват чувствителни към кофеина.

Робуста (Coffea Canephora) е по-устойчив вид кафе, който расте на по-ниски надморски височини и се характеризира с по-голяма здравина.  Вкусът е интензивен в сравнение с Арабика. Често се описва с плътен вкус и нотки на шоколад, орехи и дори землисти тонове. Робуста обикновено има по-плътно тяло и по-голяма плътност в чашата. Това го прави отличен избор за приготвяне на кафе с мляко или за капучино. Съдържанието на кофеин е два пъти, което я прави предпочитан избор за хора, които търсят по-интензивно кафе с по-силно действие на кофеина.

3. Събиране

image 20

Когато кафе-черешките станат зрели, настъпва време за бране. Това може да стане ръчно или с помощта на машини. След събирането, кафе-черешките преминават през процес на обработка, който включва отстраняване на външния слой от плода и ферментация. Този процес влияе върху вкуса и аромата на кафето.

4. Обработка

image 24

Производственият процес на кафето включва няколко важни стъпки, включително обработка на семената след събирането им от растението. Днес ще разгледаме различните видове обработка на кафето и как те влияят на крайния вкус и аромат на напитката.

1. Мокра обработка (Washed): Този метод на обработка изисква бърза и прецизна работа. След събиране, кафе-черешките се измиват, за да се отстрани външният им слой. След това се премахва меката пулпа чрез ферментация, а кафе зърната се изплакват отново и се сушат. Този процес дава по-чист и изтънчен вкус на кафето, като подчертава нюансите и киселинността му.

image 25

2. Суха обработка (Natural): При този метод кафе-черешките се оставят да изсъхнат по естествен начин, след което се разбиват, за да се отдели кафе зърното от външния плод. Този процес може да придаде на кафето плодови и сладки нотки, но също така може да бъде по-плътно.

3. Полу-природна обработка (Honey Process): Този метод се нарича още „медова“ обработка, защото вътрешните части на плода се задържат, а част от меката пулпа се отстранява. Това създава комбинация между мократа и сухата обработка и може да произведе кафе със средно тяло и сладостни нотки.

4. Ферментационна обработка (Fermented): Този по-нов метод включва употребата на специални микроорганизми за ферментация на плода, преди да се премахне. Този процес може да допринесе за уникални аромати и вкусове, които се развиват по време на ферментацията.

И така, видовете обработка на кафето допринасят за разнообразието от вкусове и аромати, които можем да опитаме в нашите чаши. Всеки метод има своите характеристики и предимства, които пресъздават богатството на света на кафето. Следователно, при следващото ви кафе приключение, знанието за различните видове обработка ще ви помогне да цените още повече тази невероятна напитка.

5. Сушене и логистика

image 26

След обработката, семената на кафето трябва да бъдат сушени. Това може да стане на слънце или с помощта на специални сушилни. Семената се сортират според размер и качество, като този процес е ключов за определянето на стойността на кафето.

Логистика

image 27

Изсушените зелени кафени зърна се транспортират в чували между 60-70 кг, най-често по вода, с кораби до едни от най-големите пристанища в света.

Важни кафе пристанища в Европа: Антверпен, Амстердам, Ротердам, Хамбург.

Пристанището в Антверпен е световен лидер в съхранението на кафе и разполага приблизително със 700.000 m² складови помещения за кафе.

6. Печене на кафето

image 28

Една от най-важните стъпки в производството на кафе е печенето. При този процес зърната се печат на висока температура, което променя цвета, размера и аромата им. Печенето на кафе е изкуство, което изисква висока степен на познания и опит, за да се получат специални профили на печене. Резултатът е готовите кафени зърна, които могат да бъдат смляни и използвани за приготвяне на напитката.

7. От кафееното дърво до чашата

image 29

След като кафето е печено и смляно, то е готово да се превърне във вашата чаша с удоволствие. Можете да изберете различни методи за приготвяне – от кафемашина до различни видове филтър кафе, всеки метод добавя своята нотка към аромата и вкуса на напитката.

Открийте богато разнообраие на предлаганите от нас уреди за филтър на кафе!

И така, любители на специалното кафе, това беше нашето пътуване през производствения процес на кафето. Оставете коментар с вашите любими кафени моменти и методи за приготвяне. Благодаря, че отделихте време и прочетохте статията до край.

Поздрави,

Екипът на Бариста Експерт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *