Бариста експерт

Какво е Специално Кафе (Specialty Coffee)?

20181107 110632 scaled

Специалните кафета (specialty coffee) се смятат за изключителни в сравнение с другите индустриални кафета поради множество фактори, сред които са отглеждането на кафето на перфектната надморска височина, през правилното време на годината, в най-добрата почва и събирането му в точното време. На всеки етап от жизнения цикъл на кафето се извършва строг процес, за да може кафето да отговаря на високия критерий за сертифициране „Specialty Grade“.

Специалното кафе се отнася до кафе, което е оценено с 80 или повече точки по 100-балната скала и е сертифицирано от лицензиран специалист по оценяване на качеството (CQI) на Асоциацията за специално кафе (SCA).

SPECIALTY COFFEE – Q GRADE SCORE SHEET

ТОЧКИ
КЛАС
СПЕЦИАЛНО ДА / НЕ
90-100
Изключително
Специално кафе
85-89.99
Отлично
Специално кафе
80-84.99
Много добро
Специално кафе
>80.0
Под качеството за специално
Не е специално кафе

История

image

Специализираното кафе съществува отдавна, под една или друга форма. Склонни сме да мислим, че специалното кафе е нова тенденция, но още в началото на 1900 г. взискателни клиенти като Hotel du Crillon в Париж са изисквали кафето им да се купува от избрани микропарцели в определени ферми в определени райони на Гватемала. Терминът „специално кафе“ е използван за първи път през 70-те години на миналия век в списание Tea and Coffee Trade Journal. Оттогава насам усъвършенстването на земеделските технологии, технологиите за печене и приготвяне на кафе, както и увеличеното търсене на висококачествено кафе, доведоха до това, че специалното кафе стана притежание на любителите на кафе по целия свят.

КАК СЕ ОТГЛЕЖДА СПЕЦИАЛНО КАФЕ

image 1

Специалното кафе предимно е отглеждано от малка ферма / семейния бизнес /. Всеки фермер и неговия малък екип влагат много усилия, за да постигнат качествена крайна продукция.

Производителят на специално кафе посвещава живота си на усъвършенстването на най-висококачественото кафе на планетата. За тях качеството, а не количеството, е най-важният фактор. Само кафетата без дефекти и събрани в пика на зрелостта си продължават към следващите ръце, които ще ги оформят. Възможността да се свърже с купувачи, които се интересуват от качеството, осигурява на земеделския производител възможност за по-висока печалба, която подпомага хората, семействата и общностите по света.

ПЕЧЕНЕ НА СПЕЦИАЛНО КАФЕ

image 2

Специалното кафе се пече в малки семейни пекарни по традиционни методи. Висококачествените специални зелени кафета се предават на пекаря на кафе, който е задължително, да бъде сертифициран от SCA като преминал многобройни часове на курсове и практическо обучение за умело изпичане на специалнитем кафеени зърна. Печенето на кафе е изкуство, което изисква висока степен на познания и опит, за да се получат специални профили на печене. Кафето трябва да се наблюдава отблизо по време на процеса на печене и да се прилагат научните принципи на топлопренасянето и термодинамиката на кафето, за да се гарантира най-високият стандарт за качество и вкус в крайното изпечено зърно.

БАРИСТА НА СПЕЦИАЛНО КАФЕ

image 3

Предпоследния етап, при специалното кафе е достигането до кофи шоп-а и именно в ръцете на оптиния барист. Бариста експертът, който е сертифициран от SCA като преминал многобройни часове на курсове и практическо обучение, е последният професионалист в областта на кафето, който гарантира, че жизненият цикъл на специалното зърно е завършен. Баристите на специализирано ниво са не само висококвалифицирани в работата с оборудването за приготвяне на кафе; те обикновено са добре информирани за произхода на зърната кафе и за това как ще се проявят вкусовите им качества при приготвянето на кафето. Ако специалното зърно не е приготвено правилно, е възможно да се загуби истинският му ароматен потенциал; бариста гарантира, че всяко зърно ще достигне пълния си потенциал при приготвянето.

ЛЮБИТЕЛ НА СПЕЦИАЛНО КАФЕ

Не очаквате да видите себе си в този списък?

image 4

Всъщност потребителят е този, който завършва жизнения цикъл на специалното кафе на зърна, като активно търси и избира специалното кафе. Когато отделите време, за да намерите местно кафене или пекарна, посветени на качеството, или отделите малко повече време, за да научите от бариста си за хората, чиито ръце и страст са произвели чашата, на която се наслаждавате, за да можете да направите по-информиран избор, вие демонстрирате не само ангажимент за по-висок стандарт на качество на вкуса и аромата, но и ангажимент за по-висок стандарт на живот за всеки човек, който е допринесъл по пътя.

В случай, че все още не сте опитвали специално кафе, нашия онлайн магазин съдържа богато разнообразие от специални кафета, подбрабни специално за Вас.

Поздрави,

Екипът на Бариста Експерт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *