Бариста експерт

15 факта за кафето, които да освежат деня ви

fakti za kafeto 5

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Всички обичаме вкусната напитка дотолкова, че милиарди чаши се консумират по целия свят всяка година! Независимо дали се пие като част от ежедневието или се вкусва, докато се наслаждавате на чаша с приятели, не е тайна, че представлява голяма част от ежедневието ни.

С тази световна любов е съвсем естествено да сме очаровани от фактите за кафето и да обичаме да научаваме повече за любимата си напитка, ето защо в Barista Expert сме съставили този списък с любимите ни забавни факти за кафето.

1. Кафето има много далечна история

Смята се, че кафето датира от 800 г. сл. н. е., когато е открито от пастири на кози през 9 век. Говореше се, че забелязали козите им да ядат растението и след това изглеждало, че „танцуват“. Очарован от резултатите, пастирът на кози ги опита сам и откри, че това също го прави възбудим. Искате ли да научите повече факти за произхода на кафето (тук да направим кликаш линк, които да ги води към статията за произхода на кафето)? Прочетете цялата ни статия за това!

2. Кафето е плод

Въпреки че се нарича „зърно“, кафето всъщност е плод. „Зърната“ растат на храст и се намират в центъра на зрънце, известно като череша за кафе.

fakti za kafeto 1

3. Бетовен обичаше кафето

fakti za kafeto 2

Този факт за кафето може да ви изненада, но скандалният композитор Бетовен обичаше кафето! Очевидно той беше много обсебен от това и щеше да вземе точно 60 зърна на чаша и щеше да прекарва времето си в броене на всяко едно.

4. Бразилия отглежда най-много кафе в света

Широко известно е, че Бразилия е една от най-големите горещи точки за кафе в света, но знаете ли, че тя е отговорна за около една трета от цялото кафе в света? Бразилия е номер едно в производството на кафе, следвана от Виетнам и Колумбия.

5. Финландия консумира най-много кафе в света

Там, където Бразилия може да расте най-много, Финландия пие най-много кафе! Средно те пият 10.35 кг на човек на година, което прави около впечатляващите 1680 чаши всяка година. Сега как е това за кафе факт?

fakti za kafeto 3

6. Кафето не винаги се е харесвало със закуска

Въпреки че кафето е известно като една от най-популярните напитки със закуската (следвана от чая), преди 18-ти век бирата всъщност се е пиела с първото хранене за деня!

7. Кафето помогна на Бразилия да отиде на Олимпийските игри

През 1932 г. бразилското правителство нямало достатъчно пари, за да изпрати своите спортисти на Олимпиадата, така че финансирало пътуването чрез продажба на кафе. Те натовариха кораб с кафе на зърна с цел да го продадат в Калифорния по пътя. Обичаме този стоплящ сърцето факт за кафето!

8. Има два различни вида кафе на зърна

Има два вида кафе на зърна, които се използват за пиене – Робуста и Арабика. Арабиката е по-широко предпочитана поради по-нискoто съдържание на кофеин, с приятна киселинност и по-мек вкус, докато Робуста съдържа два пъти повече кофеин и се характеризира със сила, плътност и повишена горчивина.

fakti za kafeto 4

9. Без кофеин не означава липса на кофеин

За да бъде класифицирано едно кафе като безкофеиново, то трябва да има по-малко от 0,3% кофеин.

10. Процесът на декофеинизиране помага за създаването на любимите ни газирани напитки

След като кофеинът бъде премахнат (за безкофеиново кафе), кофеинът обикновено се продава на газирани напитки или фармацевтични компании.

11. Великобритания обича кафето

Въпреки че се смята за факт, че британците обожават своя чай, може да ви шокира да научите, че само Обединеното кралство пие около 95 милиона чаши кафе на ден!

12. Най-голямата чаша кафе в света е над 20 000 литра

Към 15 юни 2019 г. най-голямата чаша кафе, правена някога, съдържа цели 22 739,14 литра и е записана в Книгата на световните рекорди на Гинес.

Купата е създадена от Alcaldía Municipal de Chinchiná (Колумбия) в Parque de Bolívar, Chinchiná, Caldas, Колумбия и отне повече от месец с петдесет души, работещи по проекта.

13. Кафето ви помага да живеете по-дълго

Благодарение на това, че е пълно с антиоксиданти, кафето си остава една от най-здравословните напитки в света.

Разбира се, ако решите да добавите сметана, захар или сироп, този здравен фактор може да бъде повлиян, но в противен случай, когато се консумира като част от здравословна балансирана диета и начин на живот, кафето може да помогне на хората да живеят по-дълго и по-щастливо.

image 30

14. Какво е толкова специалното в кафето?

Кофеинът е първото нещо, което идва на ум, когато мислите за кафе. Но кафето също така съдържа антиоксиданти и други активни вещества, които могат да намалят вътрешното възпаление и да предпазят от болести, казват експерти по хранене от Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс.

15. Най-скъпото кафе в света струва 600 долара за паунд

Най-скъпото кафе в света е Kopi Luwak и към 2019 г. струва 600 долара за паунд. Произхождащо от Индонезия, кафето се изпича, след като бъде изядено, усвоено и изхвърлено от палмова цибетка. Говори се, че те ядат само най-добрите, най-сладките и пресни кафени череши и когато се погълнат, то е естествено ферментирало, което му придава отличителен вкус.

fakti za kafeto 6

Поздрави,

Екипът на Бариста Експерт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *