Бариста експерт

Очарователната история на еспресото

istoriq na espresoto 2

Историята на кафето е дълга и сложна история, често смесица от факти и легенди. Има много различни обрати в историята на кафето като цяло и специфични видове кафе и методи за приготвяне. Еспресото е отличен пример за вид кафе продукт със завладяваща история. Това е културен аспект в доста страни, особено в страната, от която произхожда. Еспресото е наистина уникално и играе важна роля в кафенетата и рецептите за напитки, така че е добре да знаете историята зад него. Кой е изобретил еспресото и кога е изобретено? Нека разберем!

Преди да навлезете в историята на еспресото, важно е да разберете какво е то и защо е различно от другите видове кафе. Нека да разгледаме какво е еспресо и как се различава от обикновеното кафе:

1. Какво е еспресо?

Еспресо (на италиански: espresso) е напитка от кафе, която се приготвя по начин разработен в Милано, Италия. При него с много гореща вода се пресова с високо налягане кафето. За целта кафените зърна са добре изпечени и фино смлени, като при поставянето в машината (ръчна или електрическа) смляното кафе се пресова добре в машината. Методът се нарича екстракция, като

при този начин на приготвяне се получава едно концентрирано кафе с плътен светлокафяв слой крема / каймак /. Поради по-доброто изпичане на кафените зърна смляното кафе за еспресо съдържа по-малко кофеин от това кафе, което се приготвя за филтърно кафе

istoriq na espresoto

2. Еспресо срещу кафе

Еспресото и кафето споделят много прилики, но имат и ясни разлики, които ги разделят. Докато еспресото се приготвя под минута с помощта на принудителна гореща вода и налягане, обикновеното кафе минава през кафемашина и разчита на гравитацията, за да издърпа водата през зърната. Еспресото също е по-гъсто поради бързото приготвяне и налягането, докато кафето е по-рядко и не толкова силно.

3. Историята на еспресо

Първата “еспресо” машина е патентована през 1901 г. от италианец на име Луиджи Безера. Представлявала е голяма инсталация, задвижвана от пара. Първоначално идеята, подтикнала Безера да създаде еспресо машината, била да намали времето, което служителите му прекарвали в почивката за кафе.

Смятал, че наличието на много по-бърза кафе машина ще е ключът към намаляването времето за почивката и увеличаването на времето за работа.. Неговото еспресо изобретение представлявало кафе машина, която използвала комбинация от вода и пара под високо налягане за бързо приготвяне на кафе. Изобретението му станало известно като “еспресо” машина. Макар че ставало по-бързо, кафето, получено чрез комбинацията от пара и вода, било горчиво.

istoriq na espresoto 3

През 1905 г. друг италианец, Дезидерио Павони, купил патента за еспресо машината. Павони осъзнал, че горчивината на кафето се дължи на парата и изключително високата температура, до която се загрява смляното кафе. Павони стигнал до заключението, че най-доброто кафе се получава при екстракция при температура под точката на кипене и с налягане от 9 бара.

Това е базовата настройка на еспресо машината днес. Контролът на температурата на водата и силата на налягането позволява образуване на каймак (масла) по повърхността на готовото кафе.

Качеството на поднесеното еспресо се оценява по гъстотата на каймака.

istoriq na espresoto 4

4. Еспресо през вековете

Въпреки че днешните машини за еспресо са доста различни от оригинала, концепцията за еспресо не се е променила толкова много.

През годините еспресото приема различни форми и рецепти. Капучиното е изобретено след създаването на машината за еспресо, някъде между 1900-те и 1930-те години. По време на Втората световна война се твърди, че американото (еспресо, разредено с гореща вода) е било изобретено за американските войници, защото еспресото било твърде силно в сравнение с кафето в американски стил, с което те били свикнали. През 50-те и 60-те години на миналия век еспресото достига до бреговете на Съединените щати и започва да се превръща във важен продукт в кафенетата. Латето също е изобретено в Съединените щати по това време, но не достига своя популярен статус, докато Starbucks не го представи в края на 80-те и 90-те години.

Днес еспресото остава един от най-важните аспекти на кафе културата. Това е световен феномен и незаменима съставка в много кафе напитки. Въпреки че има много нови тенденции в кафето, които навлизат в кафе сцената, еспресото не показва признаци на забавяне. Домашните машини  / линк с клик към кафе машините в сайта / за еспресо стават все по-достъпни, което прави възможно приготвянето на всякакъв вид еспресо напитка у дома.

Заключение

Еспресото е кафе напитка, която много хора обичат и ценят, културен продукт в Европа и други региони. Произхождащ от Италия, той все още е огромна част от италианската култура и начин на живот. Има интересна история, която създаде изцяло нов метод за приготвяне на кафе, променяйки начина, по който гледаме на кафето като цяло. Ако не беше изобретяването на еспресото и машината за еспресо, луксозните напитки от кафенета, които пием и на които се наслаждаваме ежедневно, нямаше да съществуват днес.

istoriq na espresoto 5

Поздрави,

Екипът на Бариста Експерт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *