Историята на кафето е дълга и сложна история, често смесица от факти и легенди. Има много различни обрати в историята на кафето като цяло и специфични видове кафе и методи за приготвяне. Еспресото е отличен пример за вид кафе продукт със завладяваща история. Това е културен аспект в доста страни, особено в страната, от която произхожда. Еспресото е наистина уникално и играе важна роля в кафенетата и рецептите за напитки, така че е добре да знаете историята зад него. Кой е изобретил еспресото и кога е изобретено? Нека разберем!
Преди да навлезете в историята на еспресото, важно е да разберете какво е то и защо е различно от другите видове кафе. Нека да разгледаме какво е еспресо и как се различава от обикновеното кафе:
1. Какво е еспресо?
Еспресо (на италиански: espresso) е напитка от кафе, която се приготвя по начин разработен в Милано, Италия. При него с много гореща вода се пресова с високо налягане кафето. За целта кафените зърна са добре изпечени и фино смлени, като при поставянето в машината (ръчна или електрическа) смляното кафе се пресова добре в машината. Методът се нарича екстракция, като
при този начин на приготвяне се получава едно концентрирано кафе с плътен светлокафяв слой крема / каймак /. Поради по-доброто изпичане на кафените зърна смляното кафе за еспресо съдържа по-малко кофеин от това кафе, което се приготвя за филтърно кафе
2. Еспресо срещу кафе
Еспресото и кафето споделят много прилики, но имат и ясни разлики, които ги разделят. Докато еспресото се приготвя под минута с помощта на принудителна гореща вода и налягане, обикновеното кафе минава през кафемашина и разчита на гравитацията, за да издърпа водата през зърната. Еспресото също е по-гъсто поради бързото приготвяне и налягането, докато кафето е по-рядко и не толкова силно.
3. Историята на еспресо
Първата “еспресо” машина е патентована през 1901 г. от италианец на име Луиджи Безера. Представлявала е голяма инсталация, задвижвана от пара. Първоначално идеята, подтикнала Безера да създаде еспресо машината, била да намали времето, което служителите му прекарвали в почивката за кафе.
Смятал, че наличието на много по-бърза кафе машина ще е ключът към намаляването времето за почивката и увеличаването на времето за работа.. Неговото еспресо изобретение представлявало кафе машина, която използвала комбинация от вода и пара под високо налягане за бързо приготвяне на кафе. Изобретението му станало известно като “еспресо” машина. Макар че ставало по-бързо, кафето, получено чрез комбинацията от пара и вода, било горчиво.
През 1905 г. друг италианец, Дезидерио Павони, купил патента за еспресо машината. Павони осъзнал, че горчивината на кафето се дължи на парата и изключително високата температура, до която се загрява смляното кафе. Павони стигнал до заключението, че най-доброто кафе се получава при екстракция при температура под точката на кипене и с налягане от 9 бара.
Това е базовата настройка на еспресо машината днес. Контролът на температурата на водата и силата на налягането позволява образуване на каймак (масла) по повърхността на готовото кафе.
Качеството на поднесеното еспресо се оценява по гъстотата на каймака.
4. Еспресо през вековете
Въпреки че днешните машини за еспресо са доста различни от оригинала, концепцията за еспресо не се е променила толкова много.
През годините еспресото приема различни форми и рецепти. Капучиното е изобретено след създаването на машината за еспресо, някъде между 1900-те и 1930-те години. По време на Втората световна война се твърди, че американото (еспресо, разредено с гореща вода) е било изобретено за американските войници, защото еспресото било твърде силно в сравнение с кафето в американски стил, с което те били свикнали. През 50-те и 60-те години на миналия век еспресото достига до бреговете на Съединените щати и започва да се превръща във важен продукт в кафенетата. Латето също е изобретено в Съединените щати по това време, но не достига своя популярен статус, докато Starbucks не го представи в края на 80-те и 90-те години.
Днес еспресото остава един от най-важните аспекти на кафе културата. Това е световен феномен и незаменима съставка в много кафе напитки. Въпреки че има много нови тенденции в кафето, които навлизат в кафе сцената, еспресото не показва признаци на забавяне. Домашните машини / линк с клик към кафе машините в сайта / за еспресо стават все по-достъпни, което прави възможно приготвянето на всякакъв вид еспресо напитка у дома.
Заключение
Еспресото е кафе напитка, която много хора обичат и ценят, културен продукт в Европа и други региони. Произхождащ от Италия, той все още е огромна част от италианската култура и начин на живот. Има интересна история, която създаде изцяло нов метод за приготвяне на кафе, променяйки начина, по който гледаме на кафето като цяло. Ако не беше изобретяването на еспресото и машината за еспресо, луксозните напитки от кафенета, които пием и на които се наслаждаваме ежедневно, нямаше да съществуват днес.
Поздрави,
Екипът на Бариста Експерт