Бариста експерт

Историята на кафенетата през вековете

istoriq na kafenetata 6

Кафенетата са основна част от съвременното общество и като се има впредвид колко дълго кафето е популярна напитка по целия свят, често приемаме за даденост, че кафенетата винаги са съществували. Въпреки че са се запазили в историята в продължение на стотици години, те със сигурност не винаги са били толкова разпространени – или законни – както днес.

По-долу ще обсъдим завладяващата история на кафенетата, как и къде са възникнали и как са се развили до това, което са днес.

Първата кафетерия в света

Историците са открили, че най-ранният запис за кафене датира от 1475 г., когато магазин, наречен Кива Хан, отваря врати в Истанбул, тогава наричан Константинопол. Турското кафе, което е популярно и днес, вероятно е било сервирано в Кива Хан. Хората са посещавали кафенето не само за да пият кафе, но и да се включат в разговори, нови запознанства и политически дискусии.

До началото на 1500 г. кафенетата са забранени от ислямските лидери, тъй като те вярват, че местата за събиране насърчават прекъсването на управлението в страната. След този период, те бързо се развивали и превърнали в епицентър за обмен и получаване на информация.

Турско кафе

istoriq na kafenetata 2

Често са били наричани „Училища на мъдрите“.

Кафенетата превземат Европа

През 1529 г., първото регистрирано кафене в Европа отваря врати поради турското нашествие. Визионер, който е живял в Турция и е познавал потенциала на кафето, Франц Георг Колшицки, въвежда концепцията за кафене на континента.

istoriq na kafenetata 3

Смята се, че Колшицки също е започнал обичая за филтриране на кафето, както и процеса на добавяне на мляко или сметана и захар, за да направи кафето по-вкусно и по-малко горчиво.

Кафенетата избухнали в цяла Европа и има писмени сведения от времето, които предполагат, че те все още са били използвани като места за обсъждане на политически въпроси. Въпреки че печелят популярност из целия континент, едва в средата на 1600 г. те кацат в Англия.

Кафенетата в Англия

Първото британско кафене отваря врати през 1652 г. Въпреки че отнема близо 200 години, за да достигне концепцията до Англия, тя стана широко разпространена и скандално популярна в цялата страна за много по-кратко време.

Вместо просто място за обсъждане на политика, кафенетата в Англия са били посещавани главно от бизнес професионалисти, обсъждащи своите компании и възможности за търговия. Тези магазини също привличаха интелектуалци (като Бах, който написа песен в чест на кафето), които говореха и обсъждаха религия, философия и други теми. Техните кафенета бяха наричани „пени университети“, защото кафетата струваха едно пени всяко, а пространството беше пълно с високопоставени, образовани дискусии.

Библиотеката на Конгреса на Jonathan’s Coffee House в Лондон

istoriq na kafenetata 4

Jonathan’s Coffee House, която също отвори врати в края на 17-ти век, беше място за обсъждане на бизнес и по-късно стана мястото на Лондонската фондова борса.

Еспресото се присъединява към менюто

През 1946 г. Giovanni Achille Gaggia, основателят на компанията Gaggia и нейните сега известни машини за еспресо, изобретява безопасна и достъпна машина за еспресо, която използва високо налягане, за да направи вкусно, здраво и кремообразно еспресо.

istoriq na kafenetata 5

Компанията Gaggia е създадена малко след това и техните машини за еспресо за търговска употреба се разпространяват из Европа и след това в Америка. Много кафенета по целия свят започнаха да продават еспресо в допълнение към свареното си кафе и до средата на 1900 г. се роди съвременната концепция за кафене.

Открийте нашите предложения: кафе машини Gaggia

Модерни кафенета

Днес кафенетата не са много по-различни от тези, които са били преди стотици години. Те често сервират сладкиши, чайове, безалкохолни напитки и други деликатеси, но клиентите все още се събират, за да се насладят на вкусно кафе и да обсъдят важни въпроси като новини, бизнес и политика. Добавихме учене и непринуден разговор към комбинацията, както и всякакъв вид електроника, но концепцията остава до голяма степен непроменена.

istoriq na kafenetata 6

Не е изненадващо, че кафенетата също се превърнаха в голям бизнес, като големи вериги като Starbucks, Tim Hortons и Costa Coffee откриват хиляди места всяка по целия свят.

Поздрави,

Екипът на Бариста Експерт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *