Етиопия е широко смятана за епицентъра на произхода на кафето. Ако някога сте търсили в Google „история на кафето“, ще сте попаднали на известната история за това как кафето е основано в Етиопия от Калди, етиопски пастир на кози, около 800 г. сл. Хр.
Той се запътил към козите си и ги видял да се държат много странно. Те бяха енергизирани и развълнувани, след като ядоха плодове от дърво. След като сам опитал плодовете и също се почувствал превъзбуден и бодър, Калди занесъл тези плодове на един монах.
Монасите възкликнали, че това е дело на дявола и хвърлили плодовете в огъня. При това се отделя красив, небесен аромат и плодовете бързо се изваждат от огъня и се смачкват на жарава. Осъзнавайки грешката си, поставиха плодовете в кана и я покриха с гореща вода за да консервира. След това монасите продължили да пият тази прекрасна нова смес, само за да осъзнаят, че им помага да останат будни по време на нощните предания и молитви.
Поздрави,
Екипът на Бариста Експерт