Бариста експерт

Професия бариста

barista expert 4

Един експерт може да направи доброто кафе да изглежда лесно. Има много работни места в ресторантьорството, но само една се счита за истински експерт по кафето и други свързани напитки – Бариста.

Съставихме просто ръководство за това какво е бариста и какво да очаквате от тази кариера:

1. Какво е бариста?

Думата бариста произхожда от италианската дума за ‘барман’.
Бариста е „кафе артист“, който има обширни познания за кафето, приготвя , декорира и сервира напитки на основата на еспресо с излъчване на професионализъм. Той е майстор на „лате арт изкуството“, който създава образи в капучиното, когато излива млечната пяна върху еспресото.

Баристата трябва да има сериозни познания за оборудването и кафето, които използва, и да разбира процеса по екстракция на кафето и нагряването на млякото.

Като бариста, Вие контролирате качеството на всяка чаша еспресо, поднесена на ценните Ви гости. Качеството и презентацията на всяко кафе са от голяма важност.

Ключът към спечелване на лоялни клиенти е последователността. Всеки може да направи едно добро еспресо, но поддържането на висок стандарт на кафето и обслужването под стрес е нещо, което се научава в безкрайните часове зад еспресо машината.

BARISTA EXPERT 1

2. Как изглежда работата като бариста?

Работата като бариста може да означава много различни неща. Бариста в хотелско кафене може да приготвя и сервира само основно кафе и еспресо напитки, докато бариста в пълно кафене често сервира и други напитки като чай, топли напитки (капучино, лате, горещ шоколад) и студени напитки.

Бариста в кафене или кафене може също да сервира лека храна като сандвичи, ,кроасани, сладкиши или продукти за закуска.

barista expert 2

3. Бариста стандарти:

Задълбочените познания относно необходимото оборудване за приготвяне на еспресо, разбирането на процеса на изпичане на кафето, контрола на температурата и текстурата на млякото, както и способността за безупречно наливане на еспресо напитки са основните елементи, които превръщат баристата в майстор. Също толкова важни са способността да се правят няколко неща едновременно и запомнянето на имената на клиентите и техните предпочитания.

Що се отнася до международни стандарти, съществуват много обучаващи организации, като например SCA и други професионални мрежи, които предлагат сертифициране и определят стандартите за квалификация на бариста.

Така както всеки шеф готвач има свои ножове, всеки бариста работи със специфични инструменти. Струва си да се инвестира в качествен инвентар, с който ще се правят качествени продукти.

barista expert 3

4. Перспективи за кариера като бариста

Перспективите за кариера като бариста са разнообразни и вълнуващи. Възможно е да работите в ресторант, кафене или хотел. Освен това в много големи градове има колички за гурме кафе, бариста под наем в офис сгради, участия на различни мероприятия и събития, които също се нуждаят от квалифицирани кадри. Ние в Barista Expert ценим високо професията Бариста и подкрепяме изцяло всички инициативи, свързани с нейното развитие, както и развитието на кафе културата в цялата страна.

Поздрави,

Екипът на Бариста Експерт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *